Kekeringan faraj boleh disebabkan oleh perubahan hormon, kerengsaan kepada tisu halus, keresahan, dan banyak lagi. Berikut adalah cara untuk menjaga kekurangan pelinciran vagina daripada menyebabkan seks yang menyakitkan.

Penyebab kekeringan faraj berkisar dari faktor fisiologi, seperti perubahan hormon atau kesan sampingan ubat, kepada masalah emosi dan psikologi, seperti kekurangan keinginan atau kebimbangan. Mujurlah, terdapat banyak pilihan untuk melegakan faraj kering kerana ada sebab.

Ini mungkin berita baik untuk dua pertiga wanita yang berusia lebih dari 60 tahun yang mendiagnosis kekeringan faraj sebagai salah satu daripada dua masalah utama seksual mereka – yang lain yang kurang minat seks – sebagai sebahagian daripada tinjauan lebih daripada 800 wanita untuk mengenal pasti seks cabaran kesihatan. Hasilnya diterbitkan dalam edisi Ogos 2015 Journal of Women’s Health. Kekeringan faraj juga boleh menjadi kebimbangan wanita lebih muda dari 60, bagaimanapun.

Langkah pertama dalam merawat kekeringan faraj adalah mencari sumber ketidakselesaan, terutama jika vagina kering menyebabkan seks yang menyakitkan. Beberapa keadaan boleh menyebabkan kekurangan pelincir vagina:

  • Perubahan hormon. Salah satu punca kekeringan faraj yang paling biasa adalah penurunan paras estrogen semasa menopaus atau perimenopause, selepas bersalin, atau semasa penyusuan susu, menurut Kongres Ahli Pakar Obstetrik Amerika dan Ahli Gynecologists (ACOG). Rawatan kanser seperti kemoterapi dan radiasi ke pelvis juga boleh menyebabkan estrogen rendah dan penurunan pelinciran vagina. “Faraj bergantung kepada estrogen untuk kesihatan,” kata Irwin Goldstein, MD, pengarah Perubatan Seksual di Hospital Alvarado dan Perubatan Seksual San Diego di California.
  • Ubat-ubatan. Alergi dan ubat-ubatan sejuk yang mengandungi antihistamin dan ubat asma boleh menyebabkan kesan pengeringan di dalam badan dan menyebabkan pelinciran vagina yang berkurangan, menurut Dr. Goldstein.
  • Rangsangan yang tidak mencukupi. Dalam sesetengah kes, kekeringan faraj mungkin disebabkan oleh libido rendah atau masalah seksual dengan pasangan. “Sekiranya pasangan mempunyai prestasi buruk dan ejakulasi awal, ia boleh menyumbang kepada kekeringan faraj,” kata Goldstein.
  • Irritants. Bahan kimia dalam sabun, produk kebersihan, pewarna, dan minyak wangi boleh menyebabkan masalah. “Ramai wanita mempunyai alahan terhadap deterjen dan sabun,” kata Goldstein. “Ada yang boleh merengsa pada benda seperti seluar atau tuala.” Alergen lain sebenarnya boleh termasuk pelincir dan benda yang boleh diletakkan di dalam vagina, tambahnya.
  • Kebimbangan. Faktor psikologi dan emosi seperti tekanan dan kebimbangan juga boleh mengganggu keinginan seksual dan menyebabkan kekeringan faraj apabila pelinciran faraj normal tidak berlaku. “Apabila seorang wanita cemas, ada aliran darah yang tidak mencukupi,” kata Goldstein, “sehingga dia akan mengalami kekeringan.”

 

Cara Mencegah dan Mengubati Kekeringan Faraj

Rawatan untuk kekeringan faraj bergantung kepada punca. Wanita yang mengalami masalah dengan pelinciran vagina kerana perubahan hormon sering mendapat manfaat daripada terapi estrogen, menurut ACOG.

Dalam sesetengah kes, doktor mengesyorkan rawatan setempat seperti memasukkan estrogen vagina. Bagi wanita lain, terutama mereka yang mempunyai gejala seperti kilat panas selain kekeringan faraj, ubat oral atau patch kulit yang melepaskan estrogen di seluruh badan adalah pilihan, menurut ACOG. Dan, dalam beberapa kes, kedua-dua pendekatan boleh digunakan bersama untuk mengubati kekeringan secara faraj dengan berkesan. “Rawatan hormon estrogen tempatan yang dimasukkan ke dalam vagina dalam bentuk cincin, pelet, atau krim boleh melengkapkan ubat-ubatan sistemik yang menaikkan kadar estrogen sistemik,” kata Goldstein.

Sebagai tambahan kepada terapi berasaskan estrogen, pendekatan lain yang mungkin membawa kelegaan, terutama dari seks yang menyakitkan, termasuk:

  • Pelincir. “Terdapat banyak pelincir yang boleh membantu kekeringan faraj,” kata Goldstein. Mereka termasuk produk berasaskan silikon, berasaskan minyak, dan berasaskan air, menurut ACOG. Pelincir biasanya digunakan untuk membuat seks kurang selesa dan bukan untuk pelinciran vagina jangka panjang.
  • Pelembap. Pelembap vagina yang berlebihan boleh menjadi cara yang berkesan untuk mengurangkan kekeringan faraj selama beberapa hari dengan satu aplikasi. Goldstein menjelaskan bahawa “agen pelembab membantu memperkenalkan air ke dalam tisu vagina.”

 

Kekeringan faraj adalah keadaan biasa dan mengecewakan, tetapi ada cara untuk mengurangkan rasa tidak selesa. Jika kekurangan pelinciran menyebabkan seks yang menyakitkan, pastikan anda berbincang dengan doktor anda tentang semua rawatan yang mungkin.