Berurusan dengan ejakulasi pramatang? Kamu tidak keseorangan. Kira-kira 20 hingga 30 peratus lelaki mengalami ejakulasi pra-matang, menurut satu kajian yang diterbitkan pada Julai 2016 dalam Penemuan Dadah Hari Ini. Dan isu seksual yang sering memalukan ini boleh menjejaskan lelaki dari mana-mana umur.

“Ejakulasi pramatang lebih biasa daripada kebanyakan orang berfikir,” kata Andrew C. Kramer, MD, profesor pembedahan urologi dan bersekutu di University of Maryland School of Medicine di Baltimore.

“Ia boleh menyebabkan masalah kesusahan dan emosi dan psikologi serta masalah harga diri.”

Sebaiknya untuk menangani masalah dengan pasangan anda atau doktor anda, bercakap tentang ejakulasi pra-matang adalah kunci untuk mengatasinya.

Teruskan membaca untuk mengetahui dengan tepat apa ejakulasi pra-matang, dan bagaimana anda boleh merawatnya.

 

Apakah Ejakulasi Pramatang?

Dalam istilah yang paling mudah, ejakulasi pramatang berlaku apabila seorang lelaki tidak mempunyai kawalan ke atas ejakulasi, dan akibatnya, dia dan pasangannya tidak puas seksual, kata Dr Kramer.

Ejakulasi pramatang boleh berlaku dalam masa 30 saat hingga satu minit, dan mungkin berlaku sebelum penembusan.

Bertentangan dengan gambaran yang tidak realistik yang dilihat dalam filem-filem lucah, masa purata yang diperlukan sebelum seorang lelaki menjerit semasa hubungan seks adalah kira-kira empat hingga lima minit, kata Kramer.

Ejakulasi pramatang boleh berlaku di samping disfungsi erektil (ED), tetapi tidak selalunya. “ED boleh berlaku kepada lelaki dari semua peringkat umur, tetapi pada lelaki yang lebih muda, masalah ini biasanya ejakulasi dini,” kata Kramer. “Bagi lelaki berusia enam puluhan dan tujuh puluhan, biasanya terdapat beberapa tahap ED. Kadang-kadang [zakar] hanya menjalar apabila ia lembap. ”

 

Apa yang menyebabkan Ejakulasi Pramatang?

Penyebab sebenar ejakulasi pramatang tidak diketahui, tetapi ia sering berakar pada masalah fizikal, psikologi, atau emosi. “Banyaknya adalah psikologi,” jelas Kramer. “Apabila bekerja dengan pesakit, saya mungkin bertanya, ‘Adakah anda selesa dengan pasangan anda? Atau adakah anda merasa cemas di sekeliling pasangan anda? ‘”

Kebimbangan, serta faktor emosi dan psikologi lain seperti tekanan atau kemurungan, juga boleh menyumbang kepada ejakulasi pra-matang.

 

Bagaimanakah Ejakulasi Pramatang Dapat Diubati?

Doktor sering mengesyorkan kaunseling untuk merawat ejakulasi pramatang. Ini mungkin termasuk psikoterapi, serta cara pembelajaran untuk berkomunikasi dengan pasangan anda tentang disfungsi seksual.

Satu lagi strategi yang berkesan adalah untuk bekerja dengan pasangan anda atau melalui melancap untuk melatih badan anda untuk menunda ejakulasi, kata Kramer. “Anda sampai ke titik di mana anda akan menjerat dan kemudian berhenti dan berfikir tentang sukan atau sesuatu yang lain untuk menyejukkan diri,” jelasnya. “Ini akan membantu anda melatih badan anda untuk menguasai respons tersebut apabila anda bersama pasangan anda.”

Pilihan rawatan lain untuk ejakulasi pramatang termasuk ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat kemurungan, seperti Paxil (paroxetine), Zoloft (sertraline), dan Prozac (fluoxetine), kata Kramer. Pilihan lain adalah menggunakan krim numbing seperti lidocaine atau Emla (lidocaine dan prilocaine) secara langsung pada alat kelamin untuk membantu mengawal ejakulasi pramatang.

Terapi ini boleh digunakan bersama dalam kombinasi yang berbeza untuk merawat ejakulasi pramatang, dan seterusnya meningkatkan harga diri dan kehidupan seks anda.