Diagnosis

Di samping bertanya tentang kehidupan seks anda, doktor anda akan bertanya tentang sejarah kesihatan anda dan mungkin melakukan ujian fizikal.
Sekiranya anda mempunyai kedua-dua ejakulasi pramatang dan masalah mendapatkan atau mengekalkan ereksi, doktor mungkin memerintahkan ujian darah untuk memeriksa tahap hormon lelaki anda (testosteron) atau ujian lain.

Dalam sesetengah kes, doktor anda mungkin mencadangkan anda pergi ke pakar urologi atau profesional kesihatan mental yang pakar dalam disfungsi seksual.

Rawatan

Pilihan rawatan biasa untuk ejakulasi pramatang termasuk teknik tingkah laku, anestetik topikal, ubat-ubatan dan kaunseling.

Perlu diingat bahawa ia mungkin mengambil masa untuk mencari rawatan atau gabungan rawatan yang akan berfungsi untuk anda.
Rawatan kelakuan ditambah terapi dadah mungkin merupakan kursus yang paling berkesan.

Teknik kelakuan

Dalam sesetengah kes, terapi untuk ejakulasi pramatang mungkin melibatkan langkah-langkah mudah, seperti melancarkan satu atau dua jam sebelum bersetubuh supaya anda dapat menangguhkan ejakulasi semasa seks.

Doktor anda juga mungkin mengesyorkan untuk mengelakkan hubungan seks selama tempoh masa dan memberi tumpuan kepada jenis permainan seks yang lain supaya tekanan dikeluarkan dari pertemuan seksual anda.

Untuk melaksanakan latihan ini:

  • Cari otot yang betul. Untuk mengenal pasti otot lantai panggul, hentikan kencing di tengah-tengah atau ketatkan otot-otot yang menghalang anda daripada melepaskan gas. Manuver ini menggunakan otot lantai panggul anda. Sebaik sahaja anda mengenal pasti otot lantai pelvik, anda boleh melakukan senaman di mana-mana kedudukan, walaupun anda mungkin merasa lebih mudah untuk melakukannya berbaring pada mulanya.
  • Sempurna teknik anda. Kencangkan otot lantai panggul, tahan pengecutan selama tiga saat, dan kemudian berehat selama tiga saat. Cuba beberapa kali berturut-turut. Apabila otot anda semakin kuat, cuba lakukan latihan Kegel semasa duduk, berdiri atau berjalan.
  • Mengekalkan tumpuan anda. Untuk hasil yang terbaik, fokus pada mengetatkan hanya otot lantai panggul. Berhati-hatilah untuk tidak melenturkan otot-otot di perut, paha atau punggung. Elakkan menahan nafas anda. Sebaliknya, bernafas secara bebas semasa latihan.
  • Ulang 3 kali sehari. Matlamat untuk sekurang-kurangnya tiga set 10 pengulangan sehari.

 

Teknik jeda-sekejap

Doktor anda mungkin mengarahkan anda dan pasangan anda menggunakan kaedah yang dipanggil teknik jeda-sekejap. Kaedah ini berfungsi seperti berikut

  1. Mulakan aktiviti seksual seperti biasa, termasuk rangsangan zakar, sehingga anda berasa hampir siap untuk ejakulasi.
  2. Adakah pasangan anda memerah hujung zakar anda, di mana kepala (glans) menyambungkan batang, dan mengekalkan perasa selama beberapa saat, sehingga keinginan untuk meludahkan pas.
  3. Sudahkah pasangan anda mengulangi proses pemerasan seperti yang diperlukan.

Dengan mengulangi seberapa banyak kali yang diperlukan, anda boleh mencapai titik memasuki pasangan anda tanpa ejakulasi. Selepas beberapa sesi latihan, perasaan mengetahui bagaimana untuk melambatkan ejakulasi mungkin menjadi kebiasaan yang tidak lagi memerlukan teknik jeda-sekejap.

Sekiranya teknik jeda menjejaskan menyebabkan rasa sakit atau ketidakselesaan, teknik lain adalah untuk menghentikan rangsangan seksual sebelum ejakulasi, tunggu sehingga tahap rangsangan berkurang dan kemudian mulailah semula. Pendekatan ini dikenali sebagai teknik berhenti-mula. Jangan lupa gunakan ubat kuat.