Semuanya bermula dengan mimpi. Siling katedral! Skylight! Almari bersaiz bilik! Tetapi, impian itu mungkin berubah menjadi mimpi ngeri, melainkan anda merancang ke hadapan. Sebelum merombak, ikuti langkah-langkah ini untuk mendapatkan projek pembaikan rumah anda pada permulaan yang betul.

1. Lukiskan Impian Anda

Malah sebelum anda berunding dengan seorang arkitek bina rumah atas tanah sendiri, anda boleh memulakan membuat sketsa idea anda dan membayangkan impian anda-hanya dapatkan alasan-alasan untuk tidak merombak rumah anda terlebih dahulu. Jika anda menambah atau mengembangkan ruang, fikirkan bagaimana ruang akan digunakan dan bagaimana perubahan akan mempengaruhi pola lalu lintas. Juga pertimbangkan bagaimana pembinaan baru akan menjejaskan konteks keseluruhan rumah anda. Penambahan yang besar boleh membanjiri rumah atau orang ramai yang banyak. Program perisian reka bentuk rumah mudah dapat membantu anda memvisualisasikan projek anda.

2. Belajar Daripada Orang Lain

Salah satu cara terbaik untuk mendapatkan inspirasi dan untuk mengelakkan renovate rumah kesulitan adalah mengikuti pengalaman pemilik rumah yang lain. Sebilangan laman web menawarkan kronik dalam talian projek pembaikan rumah, bersama dengan borang balasan, papan pesanan, dan bilik sembang yang membolehkan anda bertanya dan mendapatkan maklum balas. Tanya tentang rangkaian tempatan sebagai tambahan kepada ini:

3. Pikirkan Di Hadapan

Walaupun anda mungkin bermimpi mempunyai tambahan baru yang luas, projek itu mungkin tidak masuk akal jika anda bercadang untuk menjual rumah anda dalam beberapa tahun. Bilik mandi mewah boleh menilai rumah anda di luar nilai-nilai di kawasan kejiranan anda. Sesetengah projek, seperti pemasangan vinil pada Queen Anne Victorian, sebenarnya akan mengurangkan nilai rumah anda. Lebih-lebih lagi, keperluan keluarga anda mungkin sangat berbeza dalam beberapa tahun. Adakah rancangan yang anda ambil hari ini sesuai dengan masa depan anda?

4. Kira Wang Anda

Bahkan belanjawan yang paling baik dapat menjadi payudara. Kemungkinannya, projek pembentukan semula anda akan lebih mahal daripada yang anda harapkan. Sebelum anda menetapkan hati anda pada jubin seramik high-end, ketahui berapa banyak yang anda perlu belanjakan dan pastikan anda mempunyai bantal terhadap overruns kos. Untuk barangan yang mesti menghapus akaun simpanan anda, meneroka pinjaman pembaikan rumah dan pilihan pembiayaan lain. Jika anda memiliki rumah anda, garis kredit sering menjadi taruhan terbaik. Pertimbangkan peminjaman dalam talian dari syarikat yang bereputasi yang membawa bersama pelabur kecil dengan peminjam. The Better Business Bureau meninjau syarikat-syarikat seperti Club Lending. Sesetengah orang bergantung kepada crowdfunding, tetapi anda harus tahu tahap keselesaan anda dan memahami apa yang anda masuki.

5. Pilih pasukan anda

Kecuali anda merancang untuk mengambil keseluruhan projek renovasi sendiri, anda perlu menyewa pembantu. Sememangnya, anda pasti ingin memastikan orang yang bekerja untuk anda layak, dilesenkan, dan diinsuranskan dengan betul. Tetapi, mencari pasukan terbaik untuk projek pembentukan semula anda melangkaui semakan rujukan mudah. Arkitek yang telah memenangi anugerah atas mungkin mempunyai visi reka bentuk yang sangat berbeza dari anda sendiri. Jika anda mempunyai rumah yang lebih tua, sewa seseorang yang mengetahui tempoh masa ketika rumah anda dibina; meletakkan jari pada ketepatan sejarah adalah kemahiran yang tidak dinilai. Gunakan sumber-sumber ini untuk mencari profesional yang anda rasa selesa.