Anda mempunyai sakit kepala. Ia meluas di mata anda dan anda mempunyai tekanan di muka anda Hidung anda berjalan sedikit. Anda mengambil beberapa Sudafed atau ibuprofen, beritahu semua orang yang anda mengalami sakit kepala sinus atau bahkan migrain sinus, dan berbaring untuk seketika. Dua atau tiga jam kemudian anda lebih baik. Anda mungkin mempunyai sedikit kesakitan dan anda mungkin sedikit letih, tetapi yang paling teruk sakit kepala sudah berakhir. Anda baru saja mengalami sakit kepala sinus – atau adakah ia?

Anda mungkin mempunyai migrain yang tidak berkaitan dengan sebarang masalah sinus dan tidak menyedarinya. Anda merasakan kesakitan dan tekanan sinus, jadi minda anda secara automatik pergi ke sakit kepala sinus. Ini adalah kesimpulan logik. Anda doktor mungkin telah memberitahu anda bahawa ia berkaitan sinus dan subjek migrain tidak pernah datang. Ia berlaku lebih banyak daripada yang anda fikirkan. Malah, hampir 90% pesakit yang melawat doktor mereka dan mengadu “sakit kepala sinus” sebenarnya mempunyai migrain atau sakit kepala ketegangan.

Sesetengah orang menyebutnya “sinus migrain” kerana gejala yang sangat menyerupai sakit kepala sinus. “Migrain alahan” adalah satu lagi istilah biasa. Walau bagaimanapun, penyelidik telah mendapati bahawa terdapat perbezaan yang berbeza antara migrain dan sakit kepala sinus. Malah, sesetengah doktor mengatakan bahawa sakit kepala yang banyak orang percaya berkaitan dengan masalah sinus sebenarnya migrain.

Axon Optics bercakap dengan Dr Jessica Ailani, Pengarah Pusat Penyakit Kepala Medstar Georgetown dan Profesor Madya Neurologi di Medstar Georgetown University Hospital mengenai migrain sinus berbanding sakit kepala sinus. Dia berkata, “Selalunya, pesakit yang mengalami masalah sakit kepala akan melihat doktor penjagaan utama mereka (PCP) dan dirawat untuk dijangkiti sinus, kemudian dirujuk kepada doktor telinga, hidung, dan tekak (ENT) dan ahli Oftalmologi sebelum mereka pergi ke Neurolog. Salah satu sebab untuk ini adalah bahawa beberapa masalah sakit kepala, termasuk migrain, boleh mempunyai gejala yang sangat mirip dengan masalah sinus. ”

Adakah benar ada “sinus migrain”?
Secara teknikal, jawapannya tidak. Terdapat migrain dan terdapat sakit kepala sinus. Mereka tidak sama, tetapi sesetengah orang telah mencipta frasa “migrain sinus” untuk membuat perbezaan bahawa migrain mereka seolah-olah mempunyai komponen sinus. Mereka mungkin sudah biasa dengan migrain yang mereka tahu gejala biasa, jadi mereka memerintahnya kerana sakit kepala mereka tidak sesuai dengan cetakan itu. Kebenarannya adalah, terdapat banyak jenis migrain dan sakit kepala – dan mereka sering mempunyai gejala yang serupa, jika tidak sama.

Dr. Ailani menerangkan, “Rawatan resdung & Kesakitan migrain boleh terletak di kuil-kuil atau belakang kepala tetapi sering di dalam atau di sekitar mata dan kadang-kadang boleh berada di bawah mata, di sekitar hidung, dan ke rahang. Alasannya adalah bahawa saraf yang menyebabkan sensasi muka dan sensasi sinus dan yang juga menyebabkan kesakitan muka dan sinus, adalah satu dan sama, saraf trigeminal. ”

Beliau meneruskan, “Apabila saraf ini dihidupkan, anda akan mengalami kesakitan – yang boleh menjadi pelbagai jenis seperti denyutan, berdenyut, tekanan, menyedihkan, menjerit, kesemutan, dan membakar, di manapun di kepala dan muka anda. Saraf ini juga menyambung kepada saraf lain di bahagian belakang leher dan sinus. Apabila satu saraf memutuskan untuk dihidupkan, saraf yang berkaitan lain boleh diikuti – jika ada pihak, semua suka menyertai! ”

Ramai orang mengira aktiviti migrain ini menjadi sakit kepala sinus atau migrain sinus, kemudian menjadi kecewa apabila ubat sinus mereka tidak membantu sakit mereka (walaupun kadang-kadang boleh). Memahami perbezaan antara keduanya dapat membantu anda mengurus sakit kepala anda dengan lebih baik dan bahkan dapat membantu anda mencegahnya sama sekali.